Computer virussen
Wat is een computervirus?
Een computervirus (in het dagelijks taalgebruik wordt meestal kortweg over virus gesproken) is een vorm van schadelijke software. Het is een computerprogramma dat zich in een bestand kan nestelen, bijvoorbeeld in bestanden van een besturingssysteem. Computervirussen worden als schadelijk beschouwd, want ze nemen schijfruimte en computertijd in beslag van de besmette computers; in ernstige gevallen kunnen ze in de computer schade aanrichten (zoals het wissen en verspreiden van (gevoelige gegevens).
Het eerste virus dat opdook was de Elk Cloner in 1982. Er waren al eerder virussen gemaakt, maar dat waren experimenten en ze verspreidden zich niet buiten de testomgeving. Elk Cloner was gemaakt door de toen 15-jarige Amerikaan Richard Skrenta. Het virus infecteerde Applecomputers. Het verspreidde zich via diskettes.
Dit virus was bedoeld als practical joke, het was niet geprogrammeerd om schade toe te brengen aan het systeem. Het was wel vervelend, elke vijftigste keer dat een geïnfecteerde computer werd opgestart, verscheen er een gedichtje op het scherm:
Elk Cloner: The program with a personality
It will get on all your disks
It will infiltrate your chips
Yes it's Cloner!
It will stick to you like glue
It will modify ram too
Send in the Cloner!
Wie maakt ze?
Virussen worden bijna in alle gevallen gemaakt door jongens en jonge mannen tussen de 14 en 27 jaar. Omdat het niet eenvoudig is om een virus te maken, zijn het intelligente mensen die goed kunnen programmeren. Vaak zijn het studenten informatica. De makers zijn te vergelijken met vandalen en graffitispuiters, maar zij richten hun vernielzucht niet op bushokjes, telefooncellen of metrostations, maar op computers, netwerken en internetsites.
De reden van het maken van virussen is verschillend. Er zijn grofweg drie redenen. Ten eerste is er een groep die voor de kick virussen maakt. Ze vinden het stoer dat hun creatie wereldwijd systemen infecteert en ontregelt. Bovendien is het in veel landen illegaal, wat hun “hobby” een stuk spannender maakt.
Soms maken ze virussen voor een specifiek doel, bijvoorbeeld hun school of een bedrijf waar ze een hekel aan hebben. Zo zat er in het Blastervirus een verborgen boodschap aan Microsoft-topman Bill Gates: Billy gates why do you make this possible? Stop making money and fix your software!!
Het virus was geprogrammeerd om de site van Windows (een Microsoft-product) te saboteren. Overigens zijn de meeste virussen geschreven voor Windows. Deels omdat de beveiliging soms te wensen overlaat, maar vooral omdat Windows het meest gebruikte besturingssysteem is.
Tenslotte is het niet ondenkbaar dat terroristen virussen maken die computersystemen van bedrijven of overheidsinstanties aanvallen. Na 11 september 2001 is hier veel onderzoek naar gedaan. Computerbeveiligingsdeskundigen stellen echter dat bedrijven en instellingen meer moeten vrezen voor terroristen-hackers (een hacker is een inbreker in een computersysteem of netwerk) dan voor terroristische virussen.
Van de tienduizenden bekende computervirussen springen er een paar in het oog. Deze zijn wereldwijd uitgebroken of hebben ernstige schade aangericht, of beide. Een kleine bloemlezing:
Het (c)Brainvirus. Dit was het eerste virus dat opdook op IBM-computers, in 1987. Twee Pakistaanse broers claimden het virus te hebben gemaakt om door hen geschreven software te beschermen tegen piraterij. (c)Brain was een boot-sectorvirus dat de harde schijf ontregelde. (c)Brain waarschuwde het slachtoffer dat de computer was besmet en gaf het adres en telefoonnummer van de broers. Het virus infecteerde wereldwijd honderdduizenden computers en de twee Pakistani werden overstelpt met brieven en telefoontjes. Momenteel runnen ze een internetprovider in Pakistan. Het is nooit opgehelderd of de broers echt verantwoordelijk waren voor (c)Brain.
Morris. Deze worm dook eind 1988 op. Of dit de eerste internetworm was, is niet zeker, maar het is wel de eerste uitbraak van een worm die op grote schaal schade toebracht. Het was overigens niet de bedoeling van de maker om een schadelijk virus te maken, maar de worm vertraagde geïnfecteerde systemen tot er niet meer mee te werken viel. De worm werd gecreëerd door de student Robert Tappan Morris, Jr. Voor zijn daad kreeg hij drie jaar voorwaardelijke celstraf, een taakstraf van 400 uur en een geldboete. Momenteel is Morris professor aan de universiteit van Massachusetts.
Het CIH-virus. Dit virus werd voor het eerst ontdekt in Taiwan in juni 1998. Het is een bijzonder schadelijk virus. Het vult belangrijke delen van de harde schijf met willekeurige informatie, waardoor de computer vastloopt bij het opstarten. Ook wist CIH gegevens op de BIOS-chip (waarop onder meer de “adressen” van belangrijke computeronderdelen staan), wat zeer ernstige gevolgen kan hebben. CIH waart nog steeds rond in nieuwe varianten, maar komt niet vaak meer voor. Het zal uiteindelijk helemaal verdwijnen, omdat het geen effect heeft op nieuwere versies van Windows.
Melissa. De internetworm Melissa werd ontdekt in maart 1999. Het verspreidde zich via het e-mailprogramma van Microsoft, Outlook. Wereldwijd zorgde Melissa voor problemen omdat mailservers de stroom e-mails die de worm genereerde, niet aankonden. In 2000 zorgde het vergelijkbare I love you-virus voor dezelfde problemen.
MyDoom. In januari 2004 werd MyDoom ontdekt. Deze worm heeft de twijfelachtige eer de snelst verspreidende worm te zijn. MyDoom probeerde de server van Microsoft te overspoelen met informatie. Op geïnfecteerde computers verwijderde de worm systeembestanden en installeerde het een zogenaamde achterdeur, waardoor hackers eenvoudig toegang kregen tot de geïnfecteerde computer.
Een Trojaans paard is een programma dat uw computer besmet en een kraker via een zgn. achterdeur de mogelijkheid biedt achter uw rug verborgen taken te draaien. Een Trojaanse besmetting kan maken dat een andere persoon volledige toegang op afstand krijgt tot uw computer. Trojaanse paarden worden op verschillende manieren verspreid, bv. via e-mailbijvoegsels, bestanden die u worden toegezonden via chatprogramma's of downloadbare bestanden op websites. Ze kunnen aantrekkelijke namen hebben zoals game.exe, enz. Een verraderlijke methode is de koppeling van een Trojaans paard aan een legitiem bestand : als u het bestand draait ziet alles er goed uit, maar achter de scéne werd er heimelijk een Trojaans paard geðnstalleerd dat wacht op een kraker die zich verbindt (server luistert op een bepaalde "poort").
IK heb zelf al ervaring gehad met een trojaans paard toe ik probeerde een filmpje te downloaden maar gelukkig heb ik het kunnen verwijderen met een programma.
Hoe kan je jezelf beschermen?
-firewall dit filtert je bestanden.
-Antivirussen gebruiken bv AVG antivirus
-Rare aanbiedingen of u bent 1000ste bezoeker klik hier best niet op klikken want hier achter schuilen vaak virussen.
Ik vind het persoonlijk niet kunnen dat er virussen gemaakt worden. Ik vind dat de politie meer aandacht zou moeten besteden aan makers en verspreiders van virussen want ik denk dat sommige virussen ernstige schade kunnen aanrichten.
http://www.heinpragt.com/security/security.php
http://nl.wikipedia.org/wiki/Computervirus
http://nl.tech-faq.com/history-of-computer-viruses.shtml
Geen opmerkingen:
Een reactie posten