zaterdag 28 november 2009

bedreiging van de persoonlijke levenssfeer(privacy)
























Waarom moet u uw computer beveiligen?

Wanneer u gebruik maakt van internet en u het Windows besturingsysteem gebruikt, is het (helaas nog steeds) vrij eenvoudig om op uw computer in te breken of schade aan te brengen aan uw computer. Mede door het grote aantal doe het zelf kits, is het aantal aanvallen op persoonlijke computers de laatste jaren sterk toegenomen. U kunt uzelf vrij eenvoudig beschermen tegen het grote boze internet, en op deze pagina probeer ik uit te leggen wat de gevaren zijn en hoe u uzelf kunt beschermen.

Het is heel belangrijk goed te checken voor je persoonlijke gegevens of bankgegevens invult dat je ziet dat het een betrouwbare site is

Bij Windows kan je zien of je verbinding beveiligd is.

In Internet Explorer ziet u een vergrendelingspictogram Afbeelding van het vergrendelingspictogram op de beveiligingsstatusbalk. De Beveiligingsstatusbalk bevindt zich rechts naast de Adresbalk.

Het certificaat dat wordt gebruikt om de verbinding te versleutelen, bevat ook informatie over identiteit van de website-eigenaar of de organisatie die de website beheert. U kunt de identiteit van de website weergeven door op het slot te klikken.

Computer beveiligen.

-Firewall

-Vertel tegen niemand paswoorden van je computer,site's,online spelen.

-virusscanners voor als er toch een virus op je computer zit het is best dat je je computer dit regelmatig laat doen want je weet niet altijd of je een virus op je computer hebt staan.


















http://www.heinpragt.com/security/security.php
http://www.security.nl/artikel/31688/1/16_virusscanners_getest_op_verwijderen_spyware.html

nieuwe trends in de computerwereld


Facebook,netlog behoren zeker tot de nieuwe trends van het jaar dit kunnen we zien aan de hand van een paar cijfers. In april 2009 had Facebook meer dan 200 miljoen actieve gebruikers, vijf maanden later waren dat er al 50 miljoen meer. Ik gebruik zelf ook netlog en facebook het is ook leuk dat je op de site's spelletjes kan spelen 1 van de bekenste spelen op facebook is waarschijnlijk farmville.


facebook en netlog zijn er vooral gekomen om contacten te leggen en ervaringen met iedereen en het voordeel is ook dat het GRATIS is je moet geen geld betalen om een account te maken.
















Een nieuw snufje is het virtuele keyboard het toestel projecteert gewoon je toetsen en je moet gewoon het oppervlak aanraken waarop het toetsenbord geprojecteerd word. Het virtuele toetsenbord is vooral gemakkelijk voor als je je moet verplaatsen want een echt toetsenbord is toch niet zo praktisch voormee te pakken en gaat rap kapot door het te vervoeren maar met het virtuele toetsenbord heb je dit niet.


















De alles in 1 computer is ook een opkomende trend de computer bestaat alleen maar uit een scherm met daarin alle onderdelen. Vroeger had je een computerscherm en je computerbak waar je cd lezer harde schijf enzovoort in zat maar nu zit dit allemaal in het scherm verwerkt. de voordelen zijn duidelijk denk ik als je de computer met verplaatsen moet je niet eerst alle draden uit je scherm en je bak trekken. En de computer pakt ook veel minder plaats in
























http://nl.wikipedia.org/wiki/Netlog
http://tweakers.net/reviews/1461/de-medion-akoya-p4010-alles-in-een.html
http://nl.wikipedia.org/wiki/Facebook

milieuaspecten






Een computer bevat veel schadelijke bv zware metalen zoals(lood,kwik,cadmium),broomhoudende vlamvertragers,PVC enzovoort
deze stoffen zijn heel schadelijk voor het milieu. Veel mensen denken hierdoor dat een computer niet te recycleren is maar dit is niet zo een heleboel onderdelen van de computer kunnen wel degelijk gerecycleerd worden, met name de plastic en metalen delen. De grootste problemen zijn het volume en de „zuiverheid” van de plastic delen, die niet gecontamineerd mogen zijn door gevaarlijke chemicaliën of zware metalen of door het vermengen van verschillende plastic materialen. Computers die het Europees ecolabel dragen zijn zo ontworpen dat de plastic en metalen delen gemakkelijk verwijderd en gerecycleerd kunnen worden omdat zij geen schadelijke chemicaliën bevatten.


Computerfabrikanten zijn nu bezig met milieuvriendelijkere computers te maken de ECO-COMPUTER. Fujitsu is er al in geslaagd een volledig biologische afbreekbaar behuizing te maken voor laptops. Apple is ook een van de fabrikanten die zich bewust is van het probleem dus lanceerde zijn de milieuvriendelijke macbook air. De computer heeft:


  • Arseenvrij glas (beeldscherm)
  • Geen broomhoudende vlamvertragers
  • Kwikvrij beeldscherm met led-achtergrondverlichting
  • Pvc-vrije interne kabels
  • Goed recyclebare aluminium behuizing
  • Voldoet aan ENERGY STAR v5.0-norm
  • EPEAT-beoordeling "Gold"

En is geschikt voor recyclage omdat de unibodybehuizing gemaakt is uit 1 groot stuk alminium. Dat zeer gewild is bij recyclage bedrijven.





Ik vind het zeer goed dat computerfabrikanten in zien dat hun computers veel milieu vriendelijker moeten zijn want de stoffen kunnen ook gevaarlijk zijn voor de mens. Het is ook goed dat ze zoveel mogelijk onderdelen zo biologisch afbreekbaar willen maken zodat de onderdelen gerecycleerd kunnen worden.

Bij het gebruik van de computers kun je ook een paar tips toepassen die je een zuiniger verbruik gaan bezorgen.
1. Schakel alle apparaten uit:
Je computer afzetten is niet genoeg want apparaten zoals de printer en de luidsprekers blijven elektriciteit verbruiken dus zie goed dat je alle apparaten hebt afgezet.
2. Pc automatisch uitschakelen:

Het kan soms voorkomen dat je je computer vergeet uit te zetten dan is het best dat je een timer instelt dat hij na zo veel minuten uitvalt
3. Energie-instellingen:

meeste computersystemen beschikken over opties voor je computer zuiniger te maken.
4. Haal overbodig materiaal uit je pc:

Laat geen onnodige zaken in je computer steken want de verbruiken ook energie zonder dat je ze nodig hebt.
5. Koop een zuinige pc:

Dit spreekt voor zich als je een zuiniger pc koopt zal hij minder verbruiken.
6. Pas de helderheid van je beeldscherm aan:

Je beeldscherm slorpt et wat elektriciteit op dus he is best voor je helderheid niet te hoog te zetten want dit verbruikt nog meer elektriciteit.



http://netto.tijd.be/budget_en_vrije_tijd/multimedia/Zo_verbruikt_je_pc_minder_elektriciteit.7874523-2216.art#
http://www.apple.com/nl/macbookair/environment.html
http://www.health.fgov.be/Ecolabel/images/pdf_cons/10NL.pdf
http://www.peopleplanetprofit.be/artikel.php?IK=186
http://www.greenpeace.org/raw/content/nederland-old/reports/nederlandse-samenvatting-toxi.pdf

vrijdag 27 november 2009

nieuwe vormen van criminaliteit


Er zijn vele vormen van criminaliteit die met behulp van een computer of via een netwerk kunnen worden gepleegd. Dit wordt vaak cybercrime genoemd. Voor computercriminaliteit wordt vaak een beperktere definitie gehanteerd: misdrijven waarbij computers of netwerken essentieel zijn.

Cyberterrorisme: het plegen van terroristische aanslagen op de werking van computers of netwerken.
Cyberdiefstal: soms wordt hiermee gegevensdiefstal bedoeld, maar ook wel de "diefstal" van objecten in online spellen.
Cyberfraude: fraude met behulp van de computer, bijvoorbeeld een bestelling doen bij een Webwinkel met een gestolen creditcard-nummer.

Ik heb het nu vooral over criminaliteit gehad die via computer of netwerk worden gepleegd om dat dit nu meer de gewoonte word. Vroeger werden er in de banken diefstallen gepleegd maar met de digitalisering kunnen we geld overschrijven met de computer en zo onze rekeningen betalen maar we zijn nu ook veel kwetsbaarder voor hackers. Ze proberen je naar een valse website te lokken om aan je gegevens te komen enzo je bankrekening plunderen. Dus wees altijd voorzichtig als je geldtransacties doet op de computer.















http://www.iusmentis.com/beveiliging/hacken/computercriminaliteit/cybercrime/
http://www.justitie.nl/onderwerpen/criminaliteit/cybercrime/index.aspx
http://nl.wikipedia.org/wiki/Internetbankieren

zondag 22 november 2009

computervirussen


Computer virussen

Wat is een computervirus?

Een computervirus (in het dagelijks taalgebruik wordt meestal kortweg over virus gesproken) is een vorm van schadelijke software. Het is een computerprogramma dat zich in een bestand kan nestelen, bijvoorbeeld in bestanden van een besturingssysteem. Computervirussen worden als schadelijk beschouwd, want ze nemen schijfruimte en computertijd in beslag van de besmette computers; in ernstige gevallen kunnen ze in de computer schade aanrichten (zoals het wissen en verspreiden van (gevoelige gegevens).

Het eerste virus dat opdook was de Elk Cloner in 1982. Er waren al eerder virussen gemaakt, maar dat waren experimenten en ze verspreidden zich niet buiten de testomgeving. Elk Cloner was gemaakt door de toen 15-jarige Amerikaan Richard Skrenta. Het virus infecteerde Applecomputers. Het verspreidde zich via diskettes.

Dit virus was bedoeld als practical joke, het was niet geprogrammeerd om schade toe te brengen aan het systeem. Het was wel vervelend, elke vijftigste keer dat een geïnfecteerde computer werd opgestart, verscheen er een gedichtje op het scherm:

Elk Cloner: The program with a personality
It will get on all your disks
It will infiltrate your chips
Yes it's Cloner!

It will stick to you like glue
It will modify ram too
Send in the Cloner!



Wie maakt ze?

Virussen worden bijna in alle gevallen gemaakt door jongens en jonge mannen tussen de 14 en 27 jaar. Omdat het niet eenvoudig is om een virus te maken, zijn het intelligente mensen die goed kunnen programmeren. Vaak zijn het studenten informatica. De makers zijn te vergelijken met vandalen en graffitispuiters, maar zij richten hun vernielzucht niet op bushokjes, telefooncellen of metrostations, maar op computers, netwerken en internetsites.

De reden van het maken van virussen is verschillend. Er zijn grofweg drie redenen. Ten eerste is er een groep die voor de kick virussen maakt. Ze vinden het stoer dat hun creatie wereldwijd systemen infecteert en ontregelt. Bovendien is het in veel landen illegaal, wat hun “hobby” een stuk spannender maakt.

Soms maken ze virussen voor een specifiek doel, bijvoorbeeld hun school of een bedrijf waar ze een hekel aan hebben. Zo zat er in het Blastervirus een verborgen boodschap aan Microsoft-topman Bill Gates: Billy gates why do you make this possible? Stop making money and fix your software!!

Het virus was geprogrammeerd om de site van Windows (een Microsoft-product) te saboteren. Overigens zijn de meeste virussen geschreven voor Windows. Deels omdat de beveiliging soms te wensen overlaat, maar vooral omdat Windows het meest gebruikte besturingssysteem is.

Tenslotte is het niet ondenkbaar dat terroristen virussen maken die computersystemen van bedrijven of overheidsinstanties aanvallen. Na 11 september 2001 is hier veel onderzoek naar gedaan. Computerbeveiligingsdeskundigen stellen echter dat bedrijven en instellingen meer moeten vrezen voor terroristen-hackers (een hacker is een inbreker in een computersysteem of netwerk) dan voor terroristische virussen.

Van de tienduizenden bekende computervirussen springen er een paar in het oog. Deze zijn wereldwijd uitgebroken of hebben ernstige schade aangericht, of beide. Een kleine bloemlezing:

Het (c)Brainvirus. Dit was het eerste virus dat opdook op IBM-computers, in 1987. Twee Pakistaanse broers claimden het virus te hebben gemaakt om door hen geschreven software te beschermen tegen piraterij. (c)Brain was een boot-sectorvirus dat de harde schijf ontregelde. (c)Brain waarschuwde het slachtoffer dat de computer was besmet en gaf het adres en telefoonnummer van de broers. Het virus infecteerde wereldwijd honderdduizenden computers en de twee Pakistani werden overstelpt met brieven en telefoontjes. Momenteel runnen ze een internetprovider in Pakistan. Het is nooit opgehelderd of de broers echt verantwoordelijk waren voor (c)Brain.

Morris. Deze worm dook eind 1988 op. Of dit de eerste internetworm was, is niet zeker, maar het is wel de eerste uitbraak van een worm die op grote schaal schade toebracht. Het was overigens niet de bedoeling van de maker om een schadelijk virus te maken, maar de worm vertraagde geïnfecteerde systemen tot er niet meer mee te werken viel. De worm werd gecreëerd door de student Robert Tappan Morris, Jr. Voor zijn daad kreeg hij drie jaar voorwaardelijke celstraf, een taakstraf van 400 uur en een geldboete. Momenteel is Morris professor aan de universiteit van Massachusetts.

Het CIH-virus. Dit virus werd voor het eerst ontdekt in Taiwan in juni 1998. Het is een bijzonder schadelijk virus. Het vult belangrijke delen van de harde schijf met willekeurige informatie, waardoor de computer vastloopt bij het opstarten. Ook wist CIH gegevens op de BIOS-chip (waarop onder meer de “adressen” van belangrijke computeronderdelen staan), wat zeer ernstige gevolgen kan hebben. CIH waart nog steeds rond in nieuwe varianten, maar komt niet vaak meer voor. Het zal uiteindelijk helemaal verdwijnen, omdat het geen effect heeft op nieuwere versies van Windows.

Melissa. De internetworm Melissa werd ontdekt in maart 1999. Het verspreidde zich via het e-mailprogramma van Microsoft, Outlook. Wereldwijd zorgde Melissa voor problemen omdat mailservers de stroom e-mails die de worm genereerde, niet aankonden. In 2000 zorgde het vergelijkbare I love you-virus voor dezelfde problemen.

MyDoom. In januari 2004 werd MyDoom ontdekt. Deze worm heeft de twijfelachtige eer de snelst verspreidende worm te zijn. MyDoom probeerde de server van Microsoft te overspoelen met informatie. Op geïnfecteerde computers verwijderde de worm systeembestanden en installeerde het een zogenaamde achterdeur, waardoor hackers eenvoudig toegang kregen tot de geïnfecteerde computer.

1 van de bekenste computer virussen is misschien wel het Trojan Horse of het Trojaanse paard de naam van dit virus is genoemd naar het paard van Troje waarin Griekse soldaten Troje probeerden binnen te komen

Een Trojaans paard is een programma dat uw computer besmet en een kraker via een zgn. achterdeur de mogelijkheid biedt achter uw rug verborgen taken te draaien. Een Trojaanse besmetting kan maken dat een andere persoon volledige toegang op afstand krijgt tot uw computer. Trojaanse paarden worden op verschillende manieren verspreid, bv. via e-mailbijvoegsels, bestanden die u worden toegezonden via chatprogramma's of downloadbare bestanden op websites. Ze kunnen aantrekkelijke namen hebben zoals game.exe, enz. Een verraderlijke methode is de koppeling van een Trojaans paard aan een legitiem bestand : als u het bestand draait ziet alles er goed uit, maar achter de scéne werd er heimelijk een Trojaans paard geðnstalleerd dat wacht op een kraker die zich verbindt (server luistert op een bepaalde "poort").


IK heb zelf al ervaring gehad met een trojaans paard toe ik probeerde een filmpje te downloaden maar gelukkig heb ik het kunnen verwijderen met een programma.




Hoe kan je jezelf beschermen?


-firewall dit filtert je bestanden.


-Antivirussen gebruiken bv AVG antivirus


-Rare aanbiedingen of u bent 1000ste bezoeker klik hier best niet op klikken want hier achter schuilen vaak virussen.





Ik vind het persoonlijk niet kunnen dat er virussen gemaakt worden. Ik vind dat de politie meer aandacht zou moeten besteden aan makers en verspreiders van virussen want ik denk dat sommige virussen ernstige schade kunnen aanrichten.



http://www.heinpragt.com/security/security.php
http://nl.wikipedia.org/wiki/Computervirus
http://nl.tech-faq.com/history-of-computer-viruses.shtml

donderdag 19 november 2009

examentaak illegaal kopieren informatica



Illegaal kopiëren

Wat zij illegale kopies de wet zegt:

Als inbreuk op het auteursrecht op een werk van letterkunde, wetenschap of kunst wordt niet beschouwd [...] de verveelvoudiging, welke beperkt blijft tot enkele exemplaren en uitsluitend dient tot eigen oefening, studie of gebruik van degene die de verveelvoudiging vervaardigt of tot het verveelvoudigen uitsluitend ten behoeve van zichzelf opdracht geeft. [Auteurswet 1912 - Artikel 16b - Lid 1]

Je mag dus een kopietje van iets bezitten zolang je het origineel maar hebt.


Het uitwisselen van muziek, films, computerspellen en software is drastisch toegenomen. Volgens onderzoek van de Britse technologieonderneming CacheLogic wordt nu twee keer zoveel aan illegale bestanden opgehaald dan een jaar geleden. Een goede reden voor media- en technologiebedrijven zoals Walt Disney en Microsoft om backup kopieen van dvd’s toe te staan?



Ik keur illegaal kopiëren zeker niet goed maar ik moet toegeven dat ik ook soms iets illegaal download maar ik probeer zoveel mogelijk dingen in de winkel de kopen want voor de artiesten is dit een zeer erge zaken want zij verliezen daardoor een groot deel van hun inkomen. Het os ook belachelijk vind ik dat je een kopie download als je het origineel kan kopen dat is zo als een kopie van Davinci kopen dat slaagt ook nergens op.


Een nieuwe campagne onder de naam BIG (Ban Illegale Games & Software) moet jongeren duidelijk maken dat het kopiëren van software en games simpelweg niet cool is.Ik vind dit een goed idee want de meeste mensen weten niet meer hoe een cd-hoesje der uit ziet om dat ze alleen maar illegale muziekdownloaden.













http://www.pc-active.nl/games/10629-actie-tegen-illegaal-kopieren.html
http://www.ouders.nl/mred2003-kopieren.htm
http://www.pc-active.nl/games/10629-actie-tegen-illegaal-kopieren.html


donderdag 12 november 2009

Examentaak ergonomie informatica Brecht Cortebeeck


Wat is Ergonomie? Ergonomie is de leer van de menselijke arbeid; wetenschap van de hulpmiddelen en omstandigheden, die menselijke arbeid zo efficiënt mogelijk maken.Bij elk beroep moet er rekening gehouden worden met bepaalde aspecten van de ergonomie.Een kok moet rekening houden met andere houding om het werk uit te voeren dan een kamermeisje; een secretaresse heeft andere ergonomische richtlijnen dan een stewardess en een tandarts weer anders dan een chirurg.




Ergonomie is de toegepaste wetenschap die zich bezighoudt met de menselijke arbeid, waarbij getracht wordt maatstaven te vinden voor een optimale verhouding tussen de mens enerzijds en de machine of het werk anderzijds. Men bestudeert zowel de fysieke als de cognitieve interactie tussen mens en producten, apparaten, machines waar de mens mee werkt.




Een goed voorbeeld en berlangrijk voorbeeld is DE WERKSTOEL
Algemene kenmerken van een juiste lichaamshouding zijn:
je rug recht houden, Regelmatig bewegen om de spieren te ontspannen


Een goede bureaustoel kan versteld worden in hoogt en ondersteund je goed,moet 5 steunpunten hebben voor maximale stabiliteit.

Er zij ook nog vele andere ergonomische producten op de markt bv ergonomisch toetsenbord,muis.




Ergonomische aspecten bij het gebruik van computers zijn er gekomen omdat veel computergebruikers veel last hebben achter uren op de computer te zitten dat hun rug,nek pijn doet hun ogen beginnen de tranen daarom hebben de makers van computer apparaten zoals muis,toetsenbord,scherm actie ondernomen en ergonomisch vriendelijke producten op de markt gebracht. Ik ondervind zelf ook dat ik na een paar uur achter de computer te zitten dat mijn rug pijn doet maar door de ergonomische aspecten toe te passen heb ik nu geen last meer.

http://www.rudolfdewit.com/ergonomie1.html,
http://www.microsoft.com/netherlands/hardware/static.aspx?p=ergonomie